Ga naar hoofdinhoud

100 miljoen kilo plastic en papier in huis door post en pakketten

Foto: Shutterstock

Jaarlijks gaat er bijna 100 miljoen kilo plastic, karton en papier door de voordeur in Nederland. Daarvan is 87 miljoen kilo verzendmateriaal van pakketten en 11 miljoen kilo papier en plastic komt door de brievenbus. Dit berekende milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux.

Nederlandse consumenten bestellen graag online, en sinds de corona-pandemie is de hoeveelheid pakketten gegroeid. Bijna al deze producten worden in extra verzendmaterialen verpakt voor bijvoorbeeld bescherming tijdens transport. Recycling Netwerk Benelux heeft nu berekend dat er jaarlijks zo’n 87 miljoen kilo aan verzendmaterialen via pakketten aan de deur worden bezorgd. Die 87 miljoen kilo verzendmaterialen voor pakketten bestaat uit 84,1 miljoen kilo kartonnen verzenddozen, 0,8 miljoen kilo plastic verzendzakken en 2 miljoen kilo vulmaterialen (0,5 miljoen kilo papier en 1,5 miljoen kilo plastic, waarvan 1,3 miljoen bubbeltjesplastic).

Het vulmateriaal zit vooral in (vormvaste) verzenddozen. In deze dozen, naast het bestelde product en de vulmaterialen, ook vaak loze lucht, wat onnodig veel verpakkingsmateriaal en dus grondstoffen verbruik veroorzaakt. Plastic verzendzakken kunnen makkelijk worden omgevouwen, en zijn daardoor meestal voor 100% met product gevuld.

Door de brievenbus

Via de brievenbus komt jaarlijks zo’n 11 miljoen kilo papier en plastic binnen. Dit bestaat uit 9,5 miljoen kilo papieren enveloppen voor brieven en andere informatie, en 1,5 miljoen kilo plastic verzendhoezen voor periodieke uitgaven als bijvoorbeeld tijdschriften.

Van bubbeltjesplastic komt jaarlijks 1,3 miljoen kilo door de voordeur met pakketpost. Foto: Unsplash

Teveel verzendmateriaal

Een ruime meerderheid van de consumenten vindt de hoeveelheid verzendmaterialen voor pakketten vervelend. Mission Reuse, in samenwerking met Thuiswinkel.org en het KennisInstituut voor Duurzaam Verpakken (KIDV), deed een steekproef. Hieruit blijkt dat 64% van de 255 ondervraagde consumenten ontevreden is over de hoeveelheid met pakketten meegeleverde verzendmaterialen.

Sluipstroom voorkomen

De sluipstroom plastic in verzendhoezen voor bijvoorbeeld tijdschriften verdient volgens Recycling Netwerk Benelux aandacht, omdat deze stille stroom aan plastics voorkomen kan worden. Denk aan het gebruik van de papieren postwikkel (adresband) of adresstickers om de open zijkant van een magazine. Recycling Netwerk Benelux zegt het wenselijk te vinden wanneer de overheid hier op korte termijn met regelgeving komt, zoals een verbod op overbodige en onwenselijke verzendverpakkingen.

Consument wil verandering

Consumenten zijn grotendeels voorstander van herbruikbare verzendmaterialen voor pakketten. Uit een steekproef van Mission Reuse blijkt dat 96% van de ondervraagden graag willen kunnen kiezen voor herbruikbare verzendverpakking. Bijna de helft (49%) wil dat ook daadwerkelijk doen als ze iets meer moeten gaan betalen. In geval van statiegeld op de verzendmaterialen kiest zelfs 73% voor herbruikbaar.

Met het programma ‘Mission Reuse’ werkt milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux samen met Thuiswinkel.org en het KennisInstituut Duurzaam Verpakken om hergebruik van verzendmaterialen voor pakketten te verkennen. Mission Reuse richt zich vooral op de hoofdstroom kartonnen verzenddozen, maar geeft ook aandacht aan de plastic verzendzakken en vulmaterialen.

Bron: Recycling Netwerk Benelux