Ga naar hoofdinhoud

Bij Holland Recycling gaat niet alles door de shredder

Team Holland Recycling

De verkoop van elektronica groeit in razend tempo door en ook elektronicarecyclers hebben het drukker dan ooit. Steeds meer recyclers verbreden hun diensten en ontwikkelen business modellen rondom datavernietiging en refurbishing. Zoals Holland Recycling.

Holland Recycling BV heeft drie verschillende bedrijfsonderdelen: één dat zich bezighoudt met recycling van elektronica, een ander dat zich richt op hergebruik en refurbishing, en een nieuwe divisie die pionierswerk verricht op het gebied van de circulaire economie.

Het bedrijf in het  Brabantse Boxtel heeft 25 mensen in dienst. De meesten van hen werken op de afdeling voor recycling van elektronisch schroot. Jaarlijks wordt zo’n 20 000 ton aan apparaten verwerkt, voornamelijk printplaten. Die worden gesorteerd in 25 verschillende fracties die onder drie hoofdkwaliteitscategorieën vallen: low end, medium en high end.

“Er wordt niets gemengd met materiaal uit andere categorieën, zoals gebruikelijk is in de recyclingsector”, zegt sales manager Luuk Bongers. “Wanneer we teruggewonnen metalen aan onze klanten leveren, weten ze dat ze een partij van slechts één kwaliteit krijgen – precies de kwaliteit waar ze om hebben gevraagd.” De waarde van printplaten varieert sterk, van slechts een paar euro  tot 30 euro of meer per kilo.

Printplaten sorteren

‘E-schroot is prima handel’

Tijdens een rondleiding door de fabriek stuiten we op een rij grote zakken vol met printplaten. “Dit type is 5 euro waard”, zegt Bongers, terwijl hij een voorbeeld omhoog houdt. “Deze glanzend uitziende is weliswaar veel ouder, maar bevat meer goud en is dus van topkwaliteit. Een enkele partij van deze fracties is meer dan 28.000 euro aan terugwinbare metalen waard. Ja, recycling van elektronica is een lucratieve handel”, zegt hij met een brede grijns.

Ondanks de pandemie is er volgens Milko Steer, directeur van Holland Recycling, niet veel veranderd in de dagelijkse gang van zaken. “2020 was een geweldig jaar voor ons en hetzelfde kan gezegd worden over 2021; we hebben zelfs nieuwe mensen aangenomen om aan de vraag naar gerecyclede materialen te kunnen blijven voldoen”, zegt hij. “In onze hergebruikunit werken nu acht mensen en er is ruimte voor groei.” Het bedrijf wil uitbreiden op de huidige locatie, die te klein wordt voor de ambities van de ondernemers.

“We zijn zo’n zeven jaar geleden in de opknap- en hergebruikmarkt gestapt”, vult Steer aan. “Het is vandaag de dag een booming markt. We zagen de potentie toen we als eerste Nederlandse recyclingbedrijf de Weelabex-certificering kregen, waarmee we het officiële OK kregen om elektronica te refurbishen.” Het bleek een slimme move te zijn. Wereldwijd schieten telefoon- en computerreparatiebedrijven als paddestoelen uit de grond. Er is onder consumenten groeiende belangstelling voor zogeheten ’tweede leven’-apparaten.

Het RAM-geheugen van een computer wordt vervangen

Op de werkplaats

Bongers opent de deur van de werkplaats voor hergebruik en we lopen een grote hal binnen waar pallets met verpakte elektronica langs de muren staan, allemaal zorgvuldig gelabeld. Op dit station wordt de binnengekomen elektronica geanalyseerd, geregistreerd en schoongemaakt. De productsoorten variëren van computers en beeldschermen, laptops en servers tot kleinere apparaten zoals tablets en telefoons. Iets verderop worden ze uit elkaar gehaald en worden defecte onderdelen vervangen door nieuwe. Bongers: “Soms kunnen we onderdelen omwisselen van andere apparaten die we in opslag hebben – of van apparaten die we van dezelfde klant krijgen.”

Zodra de apparaten zijn gerepareerd en gecontroleerd op optimale functionaliteit, wordt de elektronica naar boven gebracht, naar het fotografeerdek. Elk item wordt gefotografeerd en klaargemaakt voor verzending na online veilingen die om de maand of twee worden gehouden. “We hebben net een lading spullen verstuurd”, zegt Bongers terwijl hij wijst naar een tafel met een paar Apple flatscreen monitoren en een partij Macbooks. “Vorige week kon je het bureau bijna niet zien. Sommige klanten bestellen een relatief kleine hoeveelheid van zo’n 50 laptops voor hun personeel, maar we hebben ook klanten die er 500 tegelijk afnemen.”

Data wissen cruciaal

De hergebruikdivisie van Holland Recycling richt zich vooral op de business-to-business sector, voornamelijk grote telecombedrijven, maar ook overheidsorganisaties, universiteiten en gemeenten. Bongers: “We werken ook met banken en ziekenhuizen, en met name die klanten eisen dat we alle gegevens op de apparaten bij binnenkomst direct wissen.” Twee medewerkers wijden zich aan dit proces in het speciale datavernietigingscentrum. “Alleen zij hebben een sleutel om toegang te krijgen tot deze ruimte. De privacy en natuurlijk het vertrouwen van onze klanten staan voorop.”

Alle binnenkomende laptops worden nauwkeurig gecheckt

Ook bijzondere items

Hoewel het hergebruikteam zich vooral bezighoudt met computers en laptops, zijn er van tijd tot tijd ook andere, unieke items te vinden bij het bedrijf. “We werken momenteel aan een paar verkeerscamera’s,” zegt Steer. “We hebben ze gekregen van een bedrijf met een marktaandeel van 70% in dit segment op de Nederlandse markt. Het is interessant om te zien wat erin zit, maar in het echte leven mijden we die apparaten toch allemaal liever, nietwaar?”

Het bedrijf is inmiddels ook bezig door te dringen op de witgoedmarkt. Koelkasten en wasmachines hebben een gemiddelde levensduur van ongeveer 15 jaar. “We zijn net een samenwerking aangegaan met een retailer en hopen daar in de toekomst op voort te bouwen”, zegt Steer. “Als het even kan, willen we die apparaten repareren en weer op de markt brengen. Het is immers zonde om iets in de shredder te gooien dat nog te redden is. Dat zit altijd in ons achterhoofd.”

Sociale werkplaats

Niet alleen elektronica krijgt een tweede kans bij Holland Recycling. De divisie voor hergebruik doet ook dienst als sociale werkplaats, waar mensen die het om uiteenlopende redenen moeilijk hebben op de arbeidsmarkt, een vaste baan krijgen.  Steer: “Hier kunnen ze hun vaardigheden ontwikkelen en ervaring opdoen terwijl ze zinvol werk doen dat een verschil maakt voor zowel henzelf als de maatschappij. Het past goed bij onze ambitie om het juiste te willen doen en de circulaire economie te ondersteunen; niemand wordt buitengesloten.”

Holland Recycling verwerkt op jaarbasis 20.000 ton elektronica, hoofdzakelijk printplaten

Over Holland Recycling

Locatie                Boxtel
Specialiteit         Elektronica recycling en refurbishing
Bedient               Bedrijven, kantoren, overheid, ziekenhuizen
Werknemers      25

www.hollandrecycling.nl

Tekst: Kirstin Linnenkoper | Foto’s: Holland Recycling

Dit artikel werd gepubliceerd in RMB-1 2022