Algemeen

Een circulaire economie vraagt meer focus op kwaliteit. Afvalscheiding loont alleen wanneer het materiaal daadwerkelijk wordt hergebruikt. Liefst zo hoogwaardig mogelijk. Over de kwaliteit van afvalstromen publiceert de Vereniging Afvalbedrijven een serie artikelen. Vierde aflevering: groente-, fruit- en tuinafval (gft).

De kwaliteit van gft zit in een neerwaartse spiraal. “Het begint ernstige vormen aan te nemen”, constateert Tim Brethouwer, technisch adviseur van de Afdeling Bioconversie van de Vereniging Afvalbedrijven. Bij gebrek aan adequate kwaliteitsmetingen lieten alle leden van de afdeling sorteerproeven uitvoeren.

Signalen uit het werkveld zijn bevestigd: ‘Gft bevat gemiddeld 3,9 procent verontreiniging. Daarmee daalt de kwaliteit. Rond 2008 lag het percentage nog op 2,3 procent, rond de eeuwwisseling op 0,58’. De verslechterde kwaliteit valt op. De media maken melding van verontreinigde compost, er worden Kamervragen over gesteld en minister Stientje van Veldhoven geeft aan dat ze de zorgen deelt.

Verwerkers zitten in een spagaat. Terwijl de kwaliteit van de aanvoer verslechtert, worden afnemers van compost juist kritischer. ‘De boer wil schone compost. Glas en plastics zijn de grootste probleemstoffen. Zeven, ontharden, ballistische scheiders: we investeren en doen steeds meer om aan de specificaties te voldoen.’

Met als gevolg: hogere kosten, maar ook minder compost. De fijne zeven scheiden niet alleen verontreiniging af, maar ook organisch materiaal, zoals stukjes hout. Maar liefst 13,8 procent van het gft gaat als residustroom naar de eindverwerker. “Gft-compost is nu veel fijner, terwijl het een houtig materiaal hoort te zijn”, licht Brethouwer toe.

De rest van het artikel is te lezen op de website van de Vereniging Afvalbedrijven.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven