Algemeen

Door de coronacrisis en alle bestellingen online, wordt de berg met verpakkingsmateriaal groter en groter. Afvalverwerker Rova nam tot november al een stijging van 33 procent waar en verwacht dat dit percentage de laatste maanden – na de sluiting van winkels – verder is toegenomen. Wat kunnen we zelf doen?

Tijdens de crisis zijn Nederlanders veel meer online gaan bestellen. Het gros van die producten wordt in dozen thuisgeleverd. Afvalverwerker Rova pakt de meest recente cijfers er bij. Die tot november 2020. Daaruit blijkt dat er 33 procent meer karton is opgehaald dan in dezelfde periode vorig jaar. “We zien in de praktijk ook dat de containers die inwoners aanbieden erg vol zitten en dat een groot deel hiervan karton is”, zegt Annemarie Prins van Rova tegen De Gelderlander.

Rova vermoedt een nog veel grotere stijging sinds de lockdown. Prins: “Volgens onze chauffeurs lijkt het dat de afgelopen maanden – binnen ons hele verzorgingsgebied – meer karton wordt aangeboden dan sinds de eerste lockdown in maart. Dat lijkt dus na de tweede lockdown nog verder toegenomen, en dat valt te verklaren doordat de fysieke winkels juist dicht waren.”

Tel daarbij op nog de vele bestellingen voor de feestdagen en de enorme berg karton wordt verklaard. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het ophalen van dit oud papier. Per gemeente kan de manier van inzameling anders zijn. Sommige gemeenten hanteren een speciale container, andere laten dozen aan de weg zetten. In sommige plaatsen wordt het papier om de twee weken opgehaald, andere zijn eenmaal in de maand aan de beurt.

Hielke van den Brink is directeur van Stichting Papier Recycling Nederland. Hij onderschrijft het voorstel om het papier zo klein mogelijk te maken. “Anders kunnen containers verstopt raken, ook al zitten ze niet vol. Het is zonde als belangrijke grondstoffen, want dat is papier, verloren gaat. Zet je dozen op straat en worden ze nat, dan zijn ze niet altijd meer te recyclen.” Van den Brink merkt dat recyclingbedrijven de drukte nog wel aankunnen. Wel ziet hij dat in sommige gemeenten te veel papier op straat belandt. “Dat maakt het straatbeeld echt slordig.”

Gerard Nijssen van de Federatie Nederlandse Oudpapier Industrie (FNOI) stelt dat er landelijk gezien een stijging van zo’n 10 procent is. “Inzameling van gewoon papier neemt af, verpakkingsmateriaal neemt juist enorm toe.” De prijs van papier stijgt, omdat er veel vraag naar is. Het aanbod blijft volgens Nijssen iets achter, onder meer omdat bedrijven die tijdens de lockdown dicht zitten geen dozen meer inleveren.

Angst dat de dozen niet meer opgehaald kunnen worden, heeft Nijssen niet. “De inzameling in ons land is fantastisch geregeld. Elke doos wordt uiteindelijk weer een doos. Oud papier is bijna honderd procent recyclebaar. Maar we moeten wel oppassen dat er niet te veel karton op straat beland.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven