
Het Belgische hockeyteam heeft vandaag Olympisch goud gewonnen op een veld dat werd ontworpen om de ambitieuze koolstofneutrale doelstellingen van Tokyo en het engagement van de FIH voor duurzaam hockey te ondersteunen. De hockeyterreinen in Japan zijn ontwikkeld door het Duitse bedrijf Covestro. De Poligras Tokyo GT veldhockeyvloer bevat een polyurethaangrondstof van Covestro, die wordt geproduceerd op basis van CO2. Morgen speelt het Nederlandse vrouwenteam op hetzelfde veld de finale tegen Argentinië.
Als grootste sportspektakel ter wereld hebben de Olympische Spelen niet alleen een impact op de sport, maar ook op de maatschappij en het milieu. Zo ontstond de ambitie om van Tokyo2020 de eerste koolstofneutrale Olympische Spelen in de geschiedenis te maken. De medaillepodia zijn bijvoorbeeld gemaakt uit gerecycleerde materialen en er wordt honderd procent hernieuwbare energie gebruikt. Ook het hockey ging de uitdaging aan en met zijn baanbrekende CO2-technologie levert Covestro hierin een belangrijke bijdrage.
In samenwerking met het Australische Advanced Polymer Technology (APT) – producent van op polyurethaan gebaseerde materialen, acrylcoatings en kunstgrasproducten – en de Duitse sportvloerfabrikant Polytan, kwam de Poligras Tokyo GT-veldhockeyvloer tot stand. Deze ondergrond is voor zestig procent gemaakt van hernieuwbare suikerrietgarens. Hieronder ligt een dempende ondervloer, die volledig is gemaakt van gerecycleerd rubber. Covestro’s CO2-technologie werd specifiek gebruikt voor de productie van het bindmiddel voor deze laag.
Dit duurzame nieuwe materiaal, cardyon® genaamd, is een polyol dat geproduceerd wordt op basis van CO2 als grondstof. Covestro heeft deze technologie een paar jaar geleden op de markt gebracht. Door CO2 in te zetten als grondstof, kan het gebruik van fossiele grondstoffen op basis van aardolie in dit polyol met een vijfde worden verminderd. Zo levert Covestro een bijdrage tot het behoud van hulpbronnen en tot de circulaire economie.