Algemeen

Fost Plus heeft de bouw aangekondigd van drie nieuwe recyclagecentra voor plastic huishoudelijk verpakkingsafval. Na de uitbreiding van de Blauwe Zak en de bouw van vijf nieuwe sorteercentra verzekert Fost Plus er nu ook van dat ingezameld huishoudelijk verpakkingsafval dichtbij huis gerecycleerd wordt tot secundaire grondstoffen voor nieuwe producten of verpakkingen.

De drie nieuwe recyclagecentra voor plastic huishoudelijk verpakkingsafval op Belgische bodem vormen de laatste schakel in de creatie van een lokale circulaire verpakkingseconomie. Fost Plus verzekert de consument er nu ook van dat selectief ingezameld huishoudelijk verpakkingsafval dichtbij huis gerecycleerd wordt tot secundaire grondstoffen voor nieuwe producten of verpakkingen. Het gaat in totaal om een injectie van 700 miljoen euro in de circulaire economie over de komende jaren.

“Met de uitgebreide inzameling van plastic huishoudelijk verpakkingsafval via de Nieuwe Blauwe Zak hebben we een belangrijke beweging in gang gezet”, zegt Patrick Laevers, Managing Director bij Fost Plus. “We zamelen per jaar tot 90.000 ton meer plastic huishoudelijke verpakkingen in, die in vijf Belgische hoogtechnologische sorteercentra per type uitgesorteerd worden. Zo voldoen we aan twee belangrijke voorwaarden voor de uitbouw van een recyclageketen: een constante aanvoer van kwalitatief materiaal.”

De drie nieuwe state-of-the-art recyclagecentra komen in Beringen, Houthalen en Charleroi. Laevers: “Daarmee bouwen we op Belgische bodem vier nieuwe recyclageketens uit en er volgen er nog.” Marc Adams, directeur van de Interregionale Verpakkingscommissie (IVC), vult aan: “In de erkenning van Fost Plus hebben we de lat hoog gelegd. Het Samenwerkingsakkoord dat het Belgische wettelijke kader voor het beheer van verpakkingsafval vormgeeft, loopt ver vooruit op de Europese richtlijnen. Die ambitie vormde de grondslag voor de bestekken van de nieuwe recyclagecentra.”

De Belgische industrie heeft zichzelf geëngageerd tot ambitieuze doelstellingen, die nog een stap verder gaan dan wat voorzien is in de Europese Circular Economy Package. Zo willen we in België dat tegen 2023 65 procent van de plastic huishoudelijk verpakkingen gerecycleerd worden. In 2019 haalden we al 46 procent en voor 2020 is vijftig procent binnen handbereik – een cijfer dat Europa pas oplegt voor 2025.

De nieuwe recyclagecentra, waarin nieuwe plastic verpakkingstypes uit de Nieuwe Blauwe Zak zoals zakjes, folies en bakjes gerecycleerd worden, spelen een sleutelrol in de realisatie van die doelstellingen. Voor zover een verpakking dus nodig is, bestaat er een recyclageoplossing. Daarnaast moeten in 2025 PET-drankverpakkingen op de Belgische markt voor de helft uit r-PET bestaan. Europa legt voor diezelfde periode 25 procent op. Ook aan deze doelstelling komt Fost Plus tegemoet met de nieuwe bottle-to-bottle recyclagefabriek voor PET-flessen.

“Vanuit de verpakkingsindustrie zijn we de uitdaging aangegaan om meer en beter te recycleren via Fost Plus”, aldus Pascal Léglise, voorzitter van de Raad van Bestuur bij Fost Plus. “De Nieuwe Blauwe Zak vertegenwoordigt een bijkomend financieel engagement van de leden van Fost Plus. Geld dat geïnvesteerd is in sorteertechnologie en in het uitbouwen van recyclageketens. Met deze drie nieuwe recyclagecentra zijn we weer een stap dichter bij een recyclageoplossing voor elke verpakking die op de Belgische markt komt.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven