Algemeen

Den Haag, 23 januari 2018 – Vandaag heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen die staatssecretaris Van Veldhoven (I&W) vraagt om in gesprek te gaan met de branche over ‘safe by design’ banden. De vereniging Band en Milieu en de NVR-banden hebben al voor de stemming bij Van Veldhoven aangegeven hierover graag in gesprek te gaan en deelt het streven naar het verhogen van de circulaire milieuwaarde van autobanden. Moties die pleitten voor een tijdelijke opschorting van de aanleg van nieuwe velden met rubbergranulaat, haalden het niet.

Kees van Oostenrijk, bestuurder van de Band en Milieu-organisatie, licht toe waarom hij graag het gesprek aangaat: “Als branche hebben we al jaren oog voor de duurzaamheid en milieubelasting van autobanden. Banden zijn complexe en hoogtechnologische producten. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de samenstelling en de verwerkingsmogelijkheden om een band zo duurzaam mogelijk te maken. We moeten dan wel steeds letten op de balans tussen veiligheid voor de inzittenden van de auto en zaken als milieubelasting. We zoeken continu met producenten naar manieren om hierin steeds verder te gaan. We vinden het van groot belang om daarin het Ministerie mee te nemen en op deze manier als branche bij te dragen aan de circulaire economie, waarin Nederland een Europese koplopersrol vervult. We voeren dan ook graag het gesprek.”

Tientallen gemeenten is grote extra kostenpost bespaard gebleven

Over de verwerping van de moties die aanstuurden op een moratorium, is Van Oostenrijk opgelucht. “We hebben in deze discussie tot mijn spijt vaker gezien dat emoties de overhand nemen en de feiten niet in acht worden genomen. Opschorting van de aanleg van kunstgrasvelden zou onverantwoord beleid zijn. Er zijn namelijk talloze studies die aantonen dat het materiaal geen schade aanricht bij mens en milieu. Partijen die beweren dat dit wel het geval is, komen met aantijgingen die op geen enkele manier onderbouwd zijn. De verwerping van de moties is een overwinning van het gezonde verstand en heeft voorkomen dat diverse gemeenten zonder bewijslast fors op kosten zijn gejaagd.”

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven