Algemeen

Baetsen stapt uit recycling

Baetsen Group afvalberg

Baetsen verkoopt de bedrijfsonderdelen die zich bezighouden met afvalinzameling en recycling. Het bedrijf gaat zich concentreren op transport en kraanverhuur. Baetsen stelt dat de beide bedrijfsonderdelen verdere investeringen vergen ‘om koploper te kunnen blijven’. Besloten is om het huidige Baetsen Milieu te verkopen aan Remondis.

Baetsen is inzamelaar van huishoudelijk afval in onder meer Veldhoven, Waalre, Best, Son en Breugel en gemeenten in de Kempen. Door de verkoop gaan ongeveer tweehonderd van de ruim driehonderd medewerkers over naar de nieuwe eigenaar. Het Brabantse familiebedrijf was sinds enige tijd bezig met een strategische heroriëntatie. De keuze op verkoop van de milieutak vloeide voort uit de interesse die Remondis toonde voor een aantal onderdelen, zegt algemeen directeur Hans van Roosmalen van Baetsen.

“Emotioneel gezien’ was het een lastig besluit”, erkent hij. “Als Baetsen zijn we vanuit het transport in de afvalverwerking terecht gekomen. Als familiebedrijf zijn we zeer betrokken bij de activiteiten. Maar uiteindelijk moet je de emotie scheiden van de ratio.” Overigens stelt Van Roosmalen dat de milieutak ‘hartstikke goed’ draait. Baetsen als geheel boekte in 2018 een omzetstijging van 6 procent tot 72,5 miljoen euro. De nettowinst verdubbelde tot 1,5 miljoen euro.

Het Duitse Remondis is wereldwijd actief met meer dan vijfhonderd vestigingen in 34 landen. In Nederland heeft het in de afvalinzameling en recycling een stevige positie in Gelderland en Overijssel. Remondis heeft twee bedrijven in Eindhoven. Pleuger Techniek is onderdeel van de rioolservicetak. Met HKS is een van de bedrijven voor metaalrecycling in Eindhoven gevestigd.

Baetsen heeft zijn hoofdlocatie in Veldhoven en tevens vestigingen in Son en Echt. Alle medewerkers van Baetsen Milieu behouden hun baan met dezelfde arbeidsvoorwaarden bij Remondis, zo heeft Baetsen zijn medewerkers laten weten. Het merendeel van de stafmedewerkers gaat over naar Remondis. Een klein deel blijft bij Baetsen actief. De locaties voor de medewerkers blijven hetzelfde. De naam op de huisvuilinzamelingswagens wordt gaandeweg veranderd van Baetsen in Remondis.

Op de Nederlandse markt voor afvalverwerking in Nederland is sprake van schaalvergroting. Door de fusie van Van Gansewinkel in Eindhoven en het Britse Shanks ontstond in 2017 met Renewi een grote speler. Remondis werd eerder genoemd als een van de mogelijke nieuwe eigenaren van Van Gansewinkel. Het Duitse concern nam in 2015 activiteiten van Van Gansewinkel in Polen over. Eerder dit jaar verwierf het industriële reinigingsbedrijf Reym van Renewi, dat zich wil concentreren op zijn recyclingactiviteiten.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven