Algemeen

‘AVR heeft beste papieren om AEB over te nemen’

Afvalverwerking Rijnmond (AVR) uit Rotterdam heeft de beste papieren om het Amsterdamse Afval Energie Bedrijf (AEB) over te nemen. Volgens persbureau Bloomberg hebben de Rotterdammers het hoogste bod op tafel gelegd en zijn er gesprekken gaande met de gemeente Amsterdam, die nu nog eigenaar is van AEB.

Eerder dit jaar heeft het stadsbestuur van Amsterdam groen licht gegeven om AEB te verkopen. Twee jaar geleden waren grote problemen ontstaan bij de afvalwerker in het Westelijk Havengebied. Vier van de zes verbrandingsovens werden toen stilgelegd, omdat de veiligheid niet gewaarborgd kon worden. De gemeente Amsterdam moest als enige aandeelhouder van het bedrijf, samen met enkele banken, bijspringen met tientallen miljoenen om het bedrijf overeind te houden en een afvalcrisis te voorkomen.

Bij AEB wordt namelijk niet alleen Amsterdams huisafval verbrand, maar ook dat van buurgemeenten en bedrijven wordt er verwerkt en rioolslib van diverse waterschappen. Daarnaast levert het bedrijf voor 35.000 huishoudens restwarmte aan de stadsverwarming. Inmiddels zijn de problemen opgelost en is AEB ‘verkoopklaar’. Volgens anonieme bronnen van Bloomberg is het bedrijf op vierhonderd miljoen euro gewaardeerd. De betrokken partijen weigeren het persbureau nader commentaar te geven op de berichten.

AVR is sinds 2013 in handen van een Chinees consortium, dat geleid wordt door zakenman Li Ka-Shing uit Hongkong. Eerder deze maand meldde het Financieele Dagblad nog dat ook de Amerikaanse investeerder Strategic Value Partners en een groep investeerders (waaronder het Britse Infracapital, het Australische Macquarie en het Nederlandse Stecc) in de race waren voor AEB. Die partijen en wellicht ook andere, komen volgens Bloomberg weer in beeld als de deal met AVR niet rondkomt.