Algemeen

Chemisch technologiebedrijf Avantium verwacht in 2023 alsnog te starten met de productie van het bioplastic polyethylene-furanoate (PEF). In de fabriek moet 5.000 ton PEF geproduceerd gaan worden. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt bij de presentatie van de halfjaarcijfers.

Avantium werkte eerder met het Duitse chemieconcern BASF in de joint-venture Synvina aan de bioplastic-technologie YXY. Met deze techniek worden plantaardige suikers omgezet in FDCA, een grondstof voor bioplastic PEF. Synvina zou in een fabriek in Antwerpen 50.000 ton FDCA gaan produceren. Begin dit jaar kocht Avantium BASF uit; daarmee waren ook de plannen voor de fabriek in Antwerpen van de baan.

De plannen worden nu nieuw leven ingeblazen. In de tweede helft van 2019 wordt bekend waar de fabriek gevestigd wordt. CEO Tom van Aken laat weten dat Avantium er alles aan doet om de fabriek in 2023 in gebruik te nemen. Eind 2020 moet de definitieve investeringsbeslissing genomen worden. Avantium verwacht 150 miljoen euro nodig te hebben om de fabriek te bouwen en op te starten. In de fabriek moet op jaarbasis 5.000 ton PEF en even zoveel FDCA geproduceerd worden.

Naast het bioplastic PEF, richt Avantium zich onder meer op de productie van biologische mono-ethyleenglycol (MEG) in Delfzijl. MEG is een belangrijke grondstof voor PET-plastic. Bij de productie van MEG worden nu vooral fossiele grondstoffen gebruikt. Avantium vervangt ze door biologische alternatieven. In de fabriek die nu gebouwd wordt, kan 10 ton bio-MEG gemaakt worden. In november moet de fabriek open gaan.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven