Algemeen

Afvalverwerker Attero denkt serieus na over de aanleg van een zonnepark op de voormalig stortplaats Gulbergen, op de grens van in Nuenen en Geldrop. Op de oude vuilnisbelt is volgens het bedrijf ruimte voor elf of twaalf hectaren zonnepanelen.

Manager Hans Boer heeft dit desgevraagd gezegd, over het onderzoek dat Attero heeft laten doen naar de kansen van zonneparken op in totaal twaalf oude stortlocaties. Hij benadrukt tegenover het Eindhovens Dagblad dat de Gulbergen op dit moment nog geen prioriteit heeft, omdat er op andere locaties (bijvoorbeeld in Tilburg, Wijster, Montfoort en Haps) op korte termijn meer voortgang geboekt kan worden.

Voor de aanleg van een zonnepark op de Gulbergen moet het bestemmingsplan gewijzigd worden en dit vergt veel tijd. “Gulbergen staat nu niet bovenaan mijn lijstje, maar het komt zeker nog in beeld en dan gaan we in gesprek met de buurt”, kondigt Boer aan. De oude stortplaats en het gebied eromheen vormen samen Landgoed Gulbergen. Het gebied van ongeveer 325 hectaren is eigendom van de 21 regiogemeenten, die het beheer via erfpacht aan Attero hebben gegeven.

Over de toekomst van het landgoed is al lang discussie. De Nuenense wethouder Joep Pernot noemde het landgoed eerder dit jaar nog een logische plek voor windmolens. Volgens de wethouder kan er met windmolens meer resultaat geboekt worden. Mogelijkheden voor de bouw van windmolens heeft Attero niet bekeken. Boer wijst er op dat windmolens meer overlast veroorzaken en bij omwonenden meer weerstand oproepen dan zonnepanelen.

Behalve Attero azen meer partijen op Landgoed Gulbergen voor de aanleg van een zonnepark. Onder meer het Eindhovense bedrijf Tomorrow Energy heeft belangstelling. Volgens projectmanager Roche van Velthoven is het economisch interessant om zonneparken aan te leggen op vervuilde grond. Vanwege de omvang van het project denkt Tomorrow Energy dat een Europese aanbesteding verplicht is. ‘Aanbesteden leidt tot een groter aantal inschrijvers en een betere prijs. Wij willen in ieder geval die kans krijgen’, schrijft het bedrijf aan de gemeente.

Attero betwist dat een aanbesteding verplicht is. “Wij bepalen wat daar gebeurt”, zegt Boer resoluut. “We hebben hier geen hulp bij nodig. We willen en kunnen dit zelf doen.”

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven