Algemeen

De tijd dat auto’s gesloopt werden, is echt verleden tijd. Afgedankte autowrakken worden volledig uit elkaar gehaald, om zoveel mogelijk te recyclen. In 2018 is maar liefst 98,4 procent van het gewicht van autowrakken opnieuw gebruikt, aldus Auto Recycle Nederland (ARN) in zijn Duurzaamheidsverslag.

ARN, dat samenwerkt met bijna driehonderd aangesloten bedrijven en ondernemers in de autorecyclingketen: “We doen zoveel meer dan slopen: we demonteren en selecteren onderdelen en bieden ze opnieuw aan voor de verkoop. Wat overblijft van een auto na demontage, is slechts voor een deel ‘rest’. We scheiden, we shredden en tot op het kleinste detail vinden we nieuwe mogelijkheden om de afgedankte materialen opnieuw als grondstof in te zetten.”

De autorecyclingketen heeft in 2018 216 miljoen kilo uit 207.239 auto’s aan materialen verantwoord verwerkt. Ter indicatie: met de hoeveelheid staal (162.475 ton) van deze auto’s kun je 22 Eiffeltorens bouwen! De 829.000 banden van deze auto’s wegen bijna evenveel als 1.200 olifanten. De hoeveelheid afgewerkte olie, ongeveer 1.600.000 liter, staat voor zo’n 211.000 kratten bier. In totaal wordt 83,7 procent van de Nederlandse autowrakken door ARN autodemontagebedrijven verwerkt. Van alle auto’s is 2,5 procent binnen een jaar gerecycled en grotendeels hergebruikt.

Ook afgedankte elektrische auto’s worden volledig uit elkaar gehaald. ARN zorgt voor de inname en verwerking van de afgedankte aandrijfbatterijen en startaccu’s met een negatieve restwaarde. In 2018 is negentig procent van de verwerkte aandrijfbatterijen hergebruikt. Die batterijen beginnen hun tweede leven bijvoorbeeld als verlichtingszuilen voor een landingsbaan. Of in pleziervaartuigen, zodat ze volledig emissieloos kunnen varen. Ook worden ze ingezet als buffer voor energieopslag van zonnepanelen in woonwijken.

ARN: ‘De autorecyclingketen heeft de afgelopen jaren enorme stappen gezet om een bijdrage te leveren aan een schoner milieu. De cijfers spreken voor zich: sinds de oprichting in 1995 zijn via ARN ruim vijf miljoen auto’s gerecycled. Hiermee is inmiddels 4,5 miljard kilogram aan afval, afkomstig van autowrakken, niet ten laste van het milieu gekomen, maar nuttig hergebruikt.’

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven