Algemeen

Nu de situatie bij AEB langzaam maar zeker verbetert, begint de Amsterdamse gemeenteraad weer met het idee te spelen dat de verkoop van de vuilverbranding misschien niet nodig is. Aldus Ruben Koops in het Parool. Publieke taken horen in publieke handen, zeggen steeds meer linkse coalitie- en oppositiepartijen hardop.

“Onderzoekt u of het mogelijk is om AEB weer 100 procent in Amsterdamse handen te nemen? Ik zeg niet dat ik dat wil, maar ik wil wel iets te kiezen hebben”, zei raadslid Johnas van Lammeren (Partij voor de Dieren) donderdagavond. Met die woorden begint zich langzaam maar zeker een meerderheid in de Amsterdamse gemeenteraad af te tekenen die de mogelijkheid open wil houden dat AEB toch niet verpatst wordt aan de hoogste bieder.

Niet alleen coalitiepartijen GroenLinks, PvdA en SP zouden AEB het liefst in het bezit van de gemeenschap houden − met de voorzichtige steun van oppositiepartijen Partij voor de Dieren en Bij1 is dit een serieuze mogelijkheid geworden. “Als wij aan het einde van het jaar zwarte cijfers schrijven, is het dan nog nodig om afscheid te nemen van AEB?”, vroeg Bij1-raadslid Sylvana Simons zich hardop af.

Volgens sommige interne prognoses stevent de vuilverbranding dit jaar af op een verlies van omstreeks 145 miljoen euro. Nadat er in de zomer al 35 miljoen euro krediet van de gemeente aan te pas moest komen om salarissen en schuldeisers te betalen, gaven de coalitiepartijen donderdag groen licht om daar nog eens 45 miljoen euro krediet bij te doen. “Op dit moment verbranden wij meer geld dan afval”, schamperde CDA-raadslid Diederik Boomsma dan ook.

Maar hiermee lijkt het diepste punt van de crisis wel te zijn gepasseerd. Eerder deze week sprak verantwoordelijk wethouder Sharon Dijksma de verwachting uit dat alle ovens voor het einde van het jaar weer aan staan, vuilnis verbranden en hiermee stroom opwekken. Dan wordt er weer geld verdiend, en verdwijnt de crisissfeer van de afgelopen maanden, waarin verkoop van AEB als ‘onvermijdelijk’ werd gezien.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven