Algemeen

De gemeente Amsterdam wil de noodlijdende afvalverwerker AEB van de hand doen, hebben verschillende bronnen aan het Financieele Dagblad bevestigd. Adviseurs van KPMG onderzoeken daarbij verschillende varianten. “In feite zijn er twee opties voor Amsterdam”, zegt FD-journalist Joris Polman. “Verkoop aan één partij óf zorgen dat je andere partijen of gemeenten binnenboord krijgt.”

In het laatste geval kan een verwatering van belangen ontstaan, aldus Polman. En dit kan goed zijn voor de relatie tussen gemeente en AEB. De afvalcentrale kwam eerder dit jaar in grote financiële problemen door achterstallig onderhoud. Reden voor de directie om eind juni per direct vier van de zes afvalverbrandingsovens te sluiten. AEB veroorzaakte daarmee een nationale afvalcrisis. De huisvuilverbrander verwerkt jaarlijks 1,4 miljoen ton afval. Ruim zeventig procent daarvan wordt nu gedumpt op stortplaatsen of elders verbrand tegen veel hogere kosten.

Het afvalbedrijf en enig aandeelhouder Amsterdam proberen sindsdien met man en macht de problemen op te lossen. Ze worden bijgestaan door de bekende herstructureringsspecialist Alvarez & Marsal. Het is nog prematuur, oordeelt Polman, maar de naam van HVC Afvalenergiecentrale uit Alkmaar zingt nadrukkelijk rond. “Dit bedrijf is ook in overheidshanden en is ook vooruitstrevend wat betreft duurzaamheid en circulaire economie. Dit lijkt op AEB en kán dus samensmelten.” Ook commerciële partijen als Suez, EEW en Remondis lijken in de race.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven