Algemeen

AMG ontwikkelt lithium-vanadium batterij

AMG Advanced Metallurgical Group heeft een lithium-vanadium batterij ontwikkeld voor industrieel beheer van elektrische stroomverbruik. Het bedrijf, dat vanadiumproducten recyclet uit industrieel afval, heeft een alternatief ontwikkeld voor een standby-generator die op diesel loopt, waarmee bedrijven pieken in de vraag naar stroom kunnen opvangen.

Het alternatief is een grootschalige ‘hybride’ lithium-vanadium batterij, die geen koolstofdioxide uitstoot. De lithiumbatterij wordt opgeladen door de goedkopere vanadiumbatterij die weer opgeladen wordt op het stroomnet. AMG spreekt van een ‘zeer grote marktkans’.

Voor de benodigde software heeft AMG een AI-specalist uit Heidelberg overgenomen, Phyr 7 genaamd. Deze zelflerende software maakte de batterijen efficiënter, veiliger en verlengt de levensduur. Het eerste systeem wordt in een van de Duitse productielocaties van AMG geïnstalleerd en moet in het eerste kwartaal van 2022 online zijn. Er is ook al begonnen aan drie volgende installaties in Duitsland en de Verenigde Staten.