Algemeen

Het is niet realistisch om te denken dat het Amsterdamse bedrijfsafval dat nu in Lelystad wordt gestort op een later moment alsnog wordt afgegraven en verbrand. Er is geen zicht op dat er snel capaciteit voor verbranding beschikbaar komt. Daarom is storten verstandiger. Dit zegt directeur Bert Krom van Afvalzorg, de eigenaar van de vuilstortplaats aan de Zeeasterweg in Lelystad.

Hij reageert op de wens van een aantal gemeenteraadsfracties. Die hebben er begrip voor dat Lelystad uit nood tijdelijk Amsterdams afval opslaat, maar willen dat het later wel wordt verbrand. De afgelopen tijd heeft Afvalzorg al zo’n duizend ton Amsterdam bedrijfsafval verwerkt. Dit kan niet bij het Afval en Energiebedrijf (AEB) in de hoofdstad worden verbrand, omdat daar door problemen vier ovens voor onbepaalde tijd buiten gebruik zijn.

Alle andere ovens in Nederland draaien al op volle capaciteit en alle stortplaatsen zitten vol. Daarom is uitgeweken naar Lelystad, waar nog wel capaciteit is. Volgens Krom had Afvalzorg het afval tijdelijk kunnen opslaan. Dat was alleen een optie geweest als een oplossing voor het Amsterdamse probleem in zicht was. Nu die er nog niet is, is het beter om permanent te storten en het afval af te dekken met een laag aarde om stankoverlast te voorkomen. Daarna kan het niet meer goed worden verbrand, omdat afval met zandlaag een belasting vormt voor de ovens.

Door het afdekken is van overlast voor de omgeving geen sprake, aldus Krom. Afvalzorg is kritisch op wat er binnenkomt. Alleen bedrijfsafval is toegestaan. Dit is afkomstig van bedrijven, winkels en restaurants en kan nog wat organisch afval bevatten, maar is niet schadelijk. Vorige week werd een vrachtwagen uit Amsterdam teruggestuurd, omdat er te veel gft-afval tussen zat. Per dag komen er drie trucks naar Lelystad. Aan de Zeeasterweg worden gewoonlijk resten van schoongemaakte vervuilde grond en zogeheten slakken uit verbrandingsovens gestort.

De ontheffing van de provincie staat storten van maximaal 6.000 ton toe tot november. Mocht het probleem in Amsterdam dan nog niet zijn opgelost, is niet uitgesloten dat er meer wordt gestort. Directeur Krom hoopt dat het storten zo kort mogelijk duurt en dat het Amsterdamse afval weer gewoon kan worden verbrand. Dan moeten wel eerst contracten worden aangepast, zodat Brits afval voorlopig niet meer naar Nederland komt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven