Algemeen

Meerdere partijen uit het binnen- en buitenland hebben zich gemeld voor de overname van de Amsterdamse afvalverwerker AEB. Het verkoopproces start mogelijk al eind deze maand. De afvalcentrale zou op zijn vroegst in september een nieuwe eigenaar kunnen hebben. Dit blijkt uit een inventarisatie van het Financieele Dagblad. In de markt worden verschillende geïnteresseerde partijen genoemd: de eigenaar van afvalverwerker AVR (een Chinees consortium onder leiding van Cheung Kong Infrastructure), afvalverwerker Attero (in handen van 3i Infra en DWS) en het in Nederland relatief onbekende Britse Infracapital. Ook het Duitse energiebedrijf RWE en het Duitse afvalbedrijf Remondis worden genoemd als geïnteresseerde partijen.

AEB, waarvan de gemeente Amsterdam volledig aandeelhouder is, raakte medio 2019 in financiële problemen toen de directie vanwege achterstallig onderhoud vier van de zes verbrandingsovens moest uitzetten. Een financiële strop, want de afvalverwerker had amper inkomsten en moest op eigen kosten het afval elders laten verwerken. Wat volgde was een miljoeneninvestering vanuit de gemeente en banken, maandenlang gesteggel over de toekomst, een reorganisatie en grootschalig onderhoud. Eind 2019 draaiden de afvalovens weer op volle kracht, waarna werd besloten om AEB te privatiseren. Een beslissing die door de coronacrisis vervolgens werd uitgesteld.

Het formele verkoopstartsein wordt mogelijk eind juni gegeven, met het verzenden van de informatie memorandum aan kandidaat-kopers. De eerste biedingen worden op zijn vroegst eind juli verwacht. In de herfst zou het duidelijk moeten zijn wie de nieuwe eigenaar wordt. Amsterdam wordt in het proces bijgestaan door corporate-financeboetiek Axeco. Attero, AVR, Axeco, Infracapital en RWE wilden geen commentaar geven. Remondis was niet bereikbaar voor commentaar.