Ga naar hoofdinhoud

Afvalhal Omrin in Leeuwarden compleet verwoest

Afvalverwerker Omrin verwacht dat het negen maanden tot een jaar kan duren voor er weer een nieuwe overslaghal in Leeuwarden staat. De hal, die vol oud papier en grof huishoudelijk afval lag, werd vorige week door een grote brand compleet verwoest. De overslaghal was vijftig bij honderd meter groot.

Politieonderzoek moet uitwijzen wat de oorzaak van de brand was. Helmhout kon enkel nog gissen. “Het kan soms in kleine dingen zitten”, aldus Omrin-woordvoerder Jelmar Helmhout. “Een vonkje of een lithiumbatterij. Het is helaas niet uniek dat er brand ontstaat in hallen waar afval ligt opgeslagen. We hebben het tot nu toe goed kunnen voorkomen.’’
De totale schadepost wordt nog geïnventariseerd. Er moet sowieso een nieuwe hal worden gebouwd. “Het kan negen maanden tot wel een jaar duren voor er weer een hal staat. We hebben nog een overslaghal voor huishoudelijk afval op het terrein. Maar die aanrijroute moet wel goed zijn en daarvoor moeten we de komende dagen een aantal dingen veiligstellen. Ook vanwege die logistieke zaken zijn we even dicht.”

De komende tijd wordt veel afval naar Heerenveen gebracht. Dan gaat het vooral om oud papier en ook deels om grof huishoudelijk afval.