Ga naar hoofdinhoud

Afvalfonds vecht dwangsom aan bij Raad van State

Foto: Shutterstock

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft Stichting Afvalfonds Verpakkingen een dwangsom van 28 miljoen opgelegd, voor de vertraging op het statiegeldsysteem voor blik. Het Afvalfonds vecht deze dwangsom nu aan bij de Raad van State.

Het Afvalfonds is groot voorstander van de invoer van een statiegeldsysteem op blik. De gestelde deadline van 31 december 2022 komt alleen te vroeg. Ze vroegen daarom uitstel aan bij het ILT om de deadline te verschuiven naar 1 april 2023, maar de ILT heeft dit verzoek afgewezen.

De reden voor aanvraag tot uitstel in onder meer vanwege de onzekerheid in levertijden van belangrijke apparatuur, zoals telmachines en sorteerlijnen, door schaarste in chips en elektronische elementen. Ook de verminderde beschikbaarheid van architecten, aannemers en installateurs als gevolg van de krappe arbeidsmarkt is een reden dat de gestelde deadline niet gehaald kan worden. Daarnaast is het landelijk IT-systeem – de ruggengraat van het landelijk statiegeldsysteem – pas eind maart 2023 gereed. Aanpassing van het IT-systeem voor statiegeld op blikjes kon pas beginnen in september 2022, toen de invoering van het nieuwe statiegeldsysteem op kleine PET-flessen was afgerond. Om een idee te geven over de schaalgrootte van dit proces: jaarlijks worden 2,5 miljard blikjes verkocht; naast jaarlijks 1,5 miljard kleine en grote PET-flessen met statiegeld.

Lees ook: