Algemeen

Leo van Gansewinkel, grondlegger van afvalbedrijf Van Gansewinkel, is dinsdagochtend op 80-jarige leeftijd overleden. Dit bevestigt afvalbedrijf Ortessa, opgericht door Van Gansewinkels zoon Rob. De ‘Afvalboer’ uit Maarheeze (hij zag het als een geuzentitel) groeide in een decennialange carrière uit tot een van de grootste spelers in Nederland op afvalgebied.

Van Gansewinkel begon in 1964 vanuit het transportbedrijfje van zijn vader met een vrachtwagen om het afval van Philips in Maarheeze op te halen en naar de stort te rijden. Hij kreeg op een gegeven moment het inzicht dat de verwerking van afval een groeimarkt was en stapte op gemeenten af om het huisvuil binnen te halen. Leende was zijn eerste klant, waarna Someren volgde en andere gemeenten in de regio. Daarna ging het snel, mede door de gedrevenheid van Van Gansewinkel om het afvalprobleem dat hij zag aankomen mee op te lossen.

Hij was tot 2007 eigenaar van de Van Gansewinkel Groep, die hij vervolgens voor honderden miljoenen verkocht aan durfkapitalisten. Het bedrijf bestaat nu voort onder de naam Renewi. Van Gansewinkel woonde de laatste jaren in Zwitserland, waar hij op afstand nog altijd de ontwikkelingen in de afvalbranche volgde. Bijvoorbeeld via zijn zoon Rob, directeur van de nieuwe afvalholding Ortessa. De laatste maanden kampte Leo van Gansewinkel met gezondheidsklachten. Zijn overlijden, dinsdagochtend in Zwitserland, kwam evenwel vrij onverwacht.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven