Als de mannen van de afdeling logistiek zien dat de afvalberg van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven groeit, weten zij hoe laat het is. Dan puilt de intensive care weer uit. Zij ruimen alle mondkapjes en isolatieschorten op. Om te helpen, zoveel als ze kunnen. Het Eindhovens Dagblad liep een dagje mee met de medewerkers van de afdeling Logistieke Services.
Iedere verpleegkundige of dokter die bij een coronapatiënt binnenstapt, volgt een strak ritme. Plastic handschoenen en isolatieschort aan, spatbril en mondkapje op. Als het ziekenhuispersoneel dan de kamer verlaat, wordt alles in blauwe vaten met gele deksels gestopt. Deze vaten zijn bedoeld voor corona afval. Niks wordt twee keer gebruikt. Een beetje aanduwen mag niet, om te voorkomen dat gevaarlijke luchtstromen vrijkomen. In een vat gaan ongeveer vijf isolatiejassen en wat klein materiaal.
Door corona is het afval een issue geworden voor het ziekenhuis. Normaal heeft het ziekenhuis twintig isolatiekamers, maar nu hebben ze drie complete afdelingen. Voor corona werd een container met driehonderd vaten ziekenhuisafval eens in de vier dagen opgehaald. Nu staat de man van Renewi er om de twee dagen. Één container kost het ziekenhuis meer dan tweeduizend euro.
Het ziekenhuis is daarom sinds deze maand begonnen met wasbare isolatieschorten, afkomstig van een bedrijf uit Valkenswaard. Ze kunnen zeker zeventig wasbeurten mee; een chip houdt bij hoe vaak de schorten in de wasserij zijn geweest. Het moet de afvalberg aanzienlijk verkleinen. Maar de kosten zijn eigenlijk van secundair belang, vertelt Merijn Klabbers, teamleider logistiek. “Een verpleegkundige mag nooit misgrijpen op middelen en materialen of met een volle afvalcontainer komen te zitten omdat wij te laat zijn.”
Ziekenhuizen voeren tientallen soorten afval af: van papier en plastic tot aan ziekenhuisafval en zelfs radioactief materiaal. De vaten worden gevuld met van alles: spuiten en naalden, zo ongeveer alles wat scherp is. Maar ook bebloede kompressen worden verzameld. Organen of geamputeerde ledematen, tumoren en bakjes waar patiënten in hebben gebraakt. Het specifieke ziekenhuisafval gaat naar Dordrecht, de enige verbrandingsoven in Nederland. Dat geldt ook voor al het coronabeschermingsmateriaal.