Algemeen

Afval MSC Zoe naar verbrandingsovens

De aangespoelde spullen uit de containers van MSC Zoe zijn vrijwel ongeschikt voor recycling. Bijna alles verdwijnt in verbrandingsovens. Dit meldt zowel de Friese afvalorganisatie Omrin als de Noord-Nederlandse Reinigingsdienst (NNRD) in Drachten. Omrin brengt het MSC-afval naar de REC-verbrandingsoven in Harlingen, NNRD levert het af in Wijster en Delfzijl. Die zetten het om in stroom.

Omrin schat dat er tot dusver zevenhonderd ton is gejut op Vlieland, Ameland en Schiermonnikoog. “Dit is grofweg zeventig vuilniswagens vol”, licht woordvoerder Jelmar Helmhout van Omrin toe. “Het is allemaal nat, zout, zanderig, ongesorteerd en vies.” Ter oriëntatie: de REC verbrandt dagelijks zevenhonderd tot achthonderd ton restafval.

Het MSC-zwerfafval wordt apart gehouden van het huishoudelijke deel om zo ‘vervuiling’ van deze stroom te voorkomen. “Hier en daar halen we er een paar stukken hout en wat elektronica uit voor aparte verwerking. Verder kun je er niks mee.” De ervaring van NNRD met de honderden tonnen afval van Terschelling en Noardeast-Fryslân is overeenkomstig, aldus commercieel manager Siebolt de Bruin.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven