Ga naar hoofdinhoud

Afschaffen niet-recyclebare verpakkingen moet zo snel mogelijk

Foto: Shutterstock

Europese recyclers vinden dat de uitfasering van niet-recyclebare verpakkingen drastisch moet worden versneld. Zeker als de EU haar ambities op het gebied van circulaire economie en klimaat wil waarmaken. Dat meldt de European Recycling Industries’ Confederation( EuRic) naar aanleiding van de plannen uit Brussel om een einde te maken aan verpakkingsafval.

Anderzijds betreuren recyclers het gebrek aan ambitie om de doelstellingen te halen op het gebied van recyclebaarheid. De criteria voor ontwerp voor recycling zou volgens hen voor 2025 ingevoerd moeten worden en niet voor 2050. De criteria moeten ervoor zorgen dat verpakkingen beter gerecycled kunnen worden. Bovendien moeten eisen om ervoor te zorgen dat verpakkingen daadwerkelijk op grote schaal worden ingezameld, gesorteerd en gerecycled tegen 2030 ingevoerd worden en niet 2035 worden ingevoerd.

Innoveren en schaalvergroten

“De voorgestelde verordening is een stap in de goede richting, maar gaat niet ver genoeg om het gebruik van niet-recycleerbare verpakkingen uit te bannen”, zegt Emmanuel Katrakis, secretaris-generaal van de EuRic. Hoewel recyclers enthousiast zijn over regels die het gebruik van gerecycleerde materialen in nieuwe verpakkingen verplicht stellen, merken ze op dat er ambitieuzere doelstellingen nodig zijn voor drankflessen en bijvoorbeeld composteerbare verpakkingen. De extra vraag naar gerecycleerde materialen die door deze doelstellingen wordt gestimuleerd, kan recyclers de mogelijkheid bieden om opnieuw te investeren in innovatie en de grootschalige recyclingfaciliteiten die nodig zijn om de circulaire economie te realiseren en de klimaatverandering aan te pakken.

Het is van het grootste belang dat de samenhang tussen de doelstellingen wordt gewaarborgd en de zekerheid wordt geboden die de waardeketen nodig heeft om te investeren en de capaciteit op te schalen. Bovendien moet een onderscheid worden gemaakt tussen materialen die in hoge mate recycleerbaar zijn, maar niet noodzakelijk geschikt zijn voor hergebruik (papier en karton) en materialen die beter geschikt zijn voor hergebruik.

Eén reactie op “Afschaffen niet-recyclebare verpakkingen moet zo snel mogelijk

  • in ziekenhuizen gebruiken ze ,en ze gaan nog meer laminaten gebruiken als alternatief voor vinyl wat 100% te recyclen
    wie helpt mee dit aan te pakken volle zaken kunnen simpler bij de disposables

Reacties zijn uitgeschakeld.