Algemeen
Willem van Schoot bij één van de verzamelbakken op de milieubrengstations

Met veertien inleverpunten op verschillende milieustraten in Nederland, wil Vinylrecycling.com ook de kleinere stromen PVC verzamelen voor recycling. Ook kapotte zwembadjes, opblaasflamingo’s en drijvende donuts behoren tot deze kleinere stromen, en zijn een waardevolle bron van recyclebaar (zacht) PVC.

In 2021 lanceerde Vinylrecycling.com MicroCycle. Dit is opgezet voor ondernemingen die kleinere hoeveelheden PVC uitvallen hebben. Het bedrijf plaatst met MicroCycle speciale verzamelbakken (microbins) bij hun klanten op het terrein. Zodra deze vol zijn worden ze omgeruild voor nieuwe bakken. “De kleinere hoeveelheden PVC verdwenen vaak bij het restafval, omdat deze niet afgehaald konden worden en vaak tegen betaling die oploopt tot 200 euro per ton”, vertelt Kimm Besselsen van de in Lelystad gevestigde vinyl recycler.

“Vorig jaar raakte wij in gesprek met Louis Huisman en Willem van Schoot van CirkelWaarde, een grondstoffen alliantie van AVU, ROVA en Circulus – drie Nederlandse afvalorganisaties die samen per jaar ongeveer 1.25 miljoen ton huishoudelijk afval ophalen. Zij hoorden het plan en waren gelijk enthousiast”, vertelt Besselsen. CirkelWaarde heeft besloten om deze zomer een proef te doen met de inzameling van opblaasproducten op verschillende milieustraten. De proef is bedoeld om te verkennen hoeveel opblaasproducten er op de milieustraten binnenkomen, zodat bepaald kan worden of gescheiden inzameling en recycling de moeite waard en voldoende efficiënt is. Zo ja, dan is dit een mooie manier om meer afgedankte spullen een waardevolle bestemming te geven. De proef wordt na de zomer geëvalueerd.

De afgelopen maand zijn er op veertien milieustraten bakken geplaats, en dit aantal neemt toe. De afvalorganisaties hebben het project zorgvuldig onder de aandacht gebracht bij de inwoners van de gemeenten, en mensen komen steeds vaker de kapotte opblaasproducten in de daarvoor bestemde verzamelbakken brengen.