Ga naar hoofdinhoud

Hoe kun je composiet vlonderplanken het beste recyclen?

Composiet vlonderplanken gaan jaren mee. Ze kunnen goed tegen rot en je hoeft ze weinig te onderhouden. Maar wat doe je met je vlonder wanneer je hem zat bent? Zo kun je composiet vlonderplanken het beste recyclen.

5x manieren om composiet vlonderplanken te recyclen 

Composiet is een duurzaam, sterk en licht materiaal. Ideaal voor de vlonder in de tuin. Maar wat doe je met de composiet vlonderplanken als je er vanaf wil? Ze verbranden of op de vuilnisbelt gooien is zonde van dit fijne materiaal. We geven je dan ook graag vijf creatieve ideeën om met de rest-composiet vlonderplanken te doen. Ideaal voor de DIY-er die op zoek is naar een nieuw project voor in de tuin.

#1 Maak er plantenbakken van

Composiet kan erg goed tegen vocht. Je kunt van je oude vlonderplanken dus prima plantenbakken maken. Door de natuurlijke uitstraling zijn ze een waardevolle toevoeging aan je achtertuin. Perfect voor iemand met groene vingers. Extra fijn: ze verkleuren niet en blijven jarenlang mooi.

#2 Decoratieve planken

Misschien heeft je tuinhuis nog planken nodig om mooie (of praktische) accessoires op te deponeren. Of misschien wil jij je composiet schutting wel aankleden met planken die het buiten prima overleven. Dan kun je goed aan de slag met de resterende vlonderplanken. Je hoeft ze alleen maar in kleinere stukken te zagen. Wel zo makkelijk.

#3 Authentieke tuinmeubels

Ben je een creatieve bij? Dan mag jij je creativiteit de vrije loop laten met de rest van de composiet vlonderplanken. Je kunt er namelijk mooie tuinmeubels van maken die stevig genoeg zijn om met meerdere mensen op plaats te nemen. Anders dan bij houten vlonderplanken, hoef je bij composiet geen rekening te houden met splinters. Dit maakt het een veilig materiaal om een loungebank of stoel mee te maken. Maar hier moet je natuurlijk wel een beetje handig voor zijn.

#4 Een knus tuinhuisje

Dit is voor de handige Harrie die het heerlijk vindt om in de buitenlucht bezig te zijn. Een tuinhuisje maak je namelijk niet zomaar. Je kunt met composiet een tuinhuisje maken voor je kinderen om in te spelen. Het kost misschien even wat research en tijd, maar je zal hier absoluut punten mee scoren.

#5 Gezellige boomhut

Altijd al gedroomd van een boomhut? Dan kun je nu je slag slaan! Met de composiet vlonderplanken timmer je in no time een boomhut in elkaar die hartstikke stevig én licht tegelijk is. Bang dat je door de vloer heen zakt hoef je dus niet te zijn. Kun je zelf ook weer even kind zijn…

Hoe moet je composiet vlonderplanken nu recyclen?

Spreken bovenstaande ideeën je niet zo aan, maar wil je wel composiet recyclen? Gooi je oude vlonder dan niet zomaar in de prullenbak. Je kunt namelijk composiet inleveren bij een gerenommeerde partij die van jouw oude planken weer iets nieuws kan maken. Heel erg duurzaam dus! Of geef de planken weg aan een liefhebber. Misschien weet de buurman of buurvrouw wel iets heel moois te maken met jouw ouder vlonderplanken van composiet.