Algemeen

Begonnen in de champignonindustrie, maar groot geworden in de wereld van recycling en bulk (naast agri & food en supply chain). De ACB Group, bekend van ACB Transportbanden & Onderdelen en ARCO Solutions, bestaat 25 jaar. En dit wordt op een bijzondere wijze gevierd. Het Limburgse bedrijf zamelt geld in voor de Stichting Funpop, hét openluchtfestival voor mensen met een verstandelijke beperking. “We staan al een kwart eeuw midden in de samenleving. Vandaar…”

Aan het woord is Jordy van der Sterren, sales manager bij ACB Transportbanden & Onderdelen. Hij vertelt bevlogen over het in Horst gevestigde bedrijf dat voornamelijk in de vervangingsmarkt van transportbanden en toebehoren actief is. “Daarnaast hebben we een groot assortiment aan onderdelen, die we via onze technische groothandel aan de klanten leveren. Hierin zijn we een landelijke speler. We maken alles op maat. De ruwe rubberbanden komen hier op rol binnen en wij zorgen – uiteraard in overleg met de klant – voor de juiste lengte en breedte en eventueel voorzien van een stuursnaar, meenemers en golfranden.”

Vervolgens monteren de servicemonteurs van ACB de band op locatie en leggen hem dicht. Dit zogeheten ‘eindloos maken’ van de rubberen transportband kan op verschillende manieren gebeuren. Van der Sterren: “Door middel van vulkaniseren, lassen of door toepassing van mechanische verbinders.” Transportbanden gemaakt van rubber presteren uitstekend in extreme omstandigheden. “Deze worden voornamelijk gebruikt op robuuste installaties, die glas, metaal of bouwpuin verwerken”, zegt Van der Sterren. “De banden zijn leverbaar in tal van verschillende maten en profielen, met en zonder meenemers. Tevens is een groot assortiment geprofileerde transportbanden leverbaar.”

Historie
Ten tijde van de oprichting was ACB Transportbanden gevestigd in de kelder van een woning aan de Westerholtstraat in Horst. De ruimte werd al snel te klein en in 1995 werd een oude champignoncel aan de Massenweg in Melderslo betrokken. Van der Sterren: “Omdat de vraag naar goede, betrouwbare transportbanden fors groeide, heeft het bedrijf een snelle groei doorgemaakt. Eind 1995 verhuisde ACB naar de huidige locatie aan de Stationsstraat. Deze plek bood voldoende groeimogelijkheden voor de toekomst. In de afgelopen jaren zijn er verschillende uitbreidingen geweest. Het bedrijf is in zijn totaliteit uitgegroeid tot 2.500 vierkante meter kantooroppervlak en 10.000 vierkante meter productieruimte.”

In 2015 opende ACB een vestiging in Doetinchem, toen het bedrijf TB Transportbandenservice werd overgenomen. En in 2017 betrok ARCO Solutions, een dochterbedrijf van de ACB Group, een pand aan de Venrayseweg in Horst. ARCO ontwikkelt en levert totaaloplossingen voor het automatiseren van interne processen. Slimme software die data uit alle installaties en machines binnen één productieproces verzamelt, analyseert en gebruikt om alle technische onderdelen intelligent met elkaar te laten samenwerken. Aan deze combinatie van mechanisering, robotisering en automatisering is grote behoefte, aldus Van der Sterren.

“Deze constructietak is dan ook ontstaan, door de nadrukkelijke wens om met de transportbandinstallatie kosten te reduceren. Tegelijkertijd zochten productiebedrijven naar slimme manieren om hun capaciteit, productiviteit, service en kwaliteit te vergroten. Dit leidde tot een geleidelijke uitbreiding van de bedrijfsactiviteiten. In 2004 werd daarvoor een nieuwe hal gebouwd, waarin vanaf dat moment constructie- en assemblagewerkzaamheden werden uitgevoerd. In 2016 werd ARCO Solutions opgericht.”

Groeiambitie en toekomstplannen
De directie van de ACB Group bestaat uit Albert Vermeulen, Ralph Wijnands en Mart Verstraaten. Bij het bedrijf werken momenteel honderdvijftien mensen en de directie verwacht binnen enkele jaren werk te bieden aan honderdvijftig technisch geschoolde hbo’ers en mbo’ers. Het is een bewuste keuze om voornamelijk samen te werken lokale leveranciers. Hiermee stimuleert het bedrijf de lokale economie.

Oprichter Albert Vermeulen ziet volop kansen voor de toekomst. “De vraag naar oplossingen om productieprocessen te automatiseren, groeide de afgelopen jaren fors en ik voorzie dat dit in de nabije toekomst niet gaat veranderen. Met de kennis binnen ACB en ARCO hebben we alles in huis om voor de klant een concurrentievoordeel te realiseren en ze te ontzorgen in hun interntransport.”

In het jubileumjaar van ACB wordt op geschikte momenten stil gestaan bij het 25-jarig bestaan. “We zijn al een weekend weg geweest met de medewerkers”, zegt Van der Sterren, die benadrukt dat ACB maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel heeft staan. Het jubileum wordt daarom vooral gebruikt om geld in te zamelen voor Stichting Funpop. Feliciteer en Doneer! Schenken en teruggeven aan de maatschappij is immer iets dat als een rode draad door de afgelopen 25 jaar van de organisatie loopt.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven