Algemeen

Bij de productie van producten als spaanplaat en MDF worden veel chemicaliën gebruikt. Daardoor zijn de producten vaak niet recyclebaar. Twee Britse designers ontwikkelden een alternatief, met aardappelschillen als grondstof. Met de zogenoemde Chip[s] Board willen ze ook voedselverspilling tegengaan. De naam Chip[s] Board is een variatie op de bekende aardappelchips en chipboard, het Engelse woord voor spaanplaat.

Door de samenstelling van MDF is het materiaal niet recyclebaar en eindigt het na gebruik in de verbrandingsoven. Volgens designers Rowan Minkley en Robert Nicoll gooit de Britse meubelindustrie jaarlijks 140.000 ton MDF weg. Chip[s] Board bevat echter geen chemische stoffen en is biologisch afbreekbaar. Volgens designers moet de circulaire economie het uitgangspunt worden bij het ontwerpen van ieder nieuw product of materiaal. Voor het idee kreeg Minkley een  prijs van de Britse beroepsorganisatie voor engineers.

De aardappelschillen worden opgewerkt tot een bindmiddel, wat gebruikt kan worden om materiaal te binden, zoals bamboe, gerecycled hout of hop. Het bindmiddel en het materiaal worden net als MDF samengeperst.  Na gebruik kan het Chip[s] Board gecomposteerd worden tot meststof. Aardappelschillen zijn niet de enige schillen die hergebruikt worden. Zo verwerkt het Brabantse PeelPioneers sinaasappelschillen van Jumbo tot olie en verkoopt zeepfabrikant Seepje zeepschillen, die afkomstig zijn van de zeepnotenboom.

Het zijn overigens niet de eerste circulaire panelen die MDF en spaanplaten kunnen vervangen. DSM-Niaga en Ecor werken samen om recyclebare panelen voor verschillende toepassingen, zoals keukenkastjes en bureaus, te maken. Met de lijm van DMS-Niaga zijn verschillende lagen van materialen aan het einde van hun levensduur makkelijk los te koppelen, waardoor volledige recycling mogelijk is. Ecor gebruikt natuurlijke vezels uit afvalstromen, water, druk en warmte om panelen te persen.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven