Ga naar hoofdinhoud

Aanpak bijzet door handhavingsactie

Afval naast containers heet bijzet en, net als in andere steden, is dat in Eindhoven een groot probleem. Met een handhavingsactie op de Boschdijk en bij Oud-Woensel in Eindhoven is 90 kilo aan afvalzakken naast containers opengemaakt om eigenaren te achterhalen. In vier gevallen is de eigenaar van het afval achterhaald. Zij krijgen een rekening van 125 euro voor het opruimen van hun afval. De komende tijd volgen meer handhavingsacties.

Wethouder Rik Thijs ging bij de eerste handhavingsactie persoonlijk aan de slag om vervuilers te achterhalen. “Bijzet geeft veel overlast. We hebben al veel gedaan om bijzet te verminderen, opruimen, meer containers plaatsen, goede communicatie, maar nu is het echt tijd voor handhaven. Vorig jaar kostte het opruimen van bijzet 320.000 euro. Daar betalen alle Eindhovenaren aan mee. Nu gaat de vervuiler betalen.”

Als er eigenaren van de bijzet worden getraceerd, dan krijgt de bewoner een zogeheten ‘besluit toegepaste bestuursdwang’ toegestuurd. Hierin staat dat we de kosten voor het verwijderen van het bijzetafval op de bewoner gaan verhalen. Uiteindelijk kunnen ze een ‘kostenverhaalbeschikking’, een soort boete, krijgen van 125 euro per zak.

Cure ruimt het bijgeplaatste afval veelvuldig op, niet alleen zakken, maar soms complete bankstellen of matrassen. Zeven dagen in de week worden diverse voertuigen ingezet om het afval te ruimen. Daarnaast zorgt Cure dat de containers werken, dat ze op tijd geleegd worden en dat iedere inwoner weet waar welk afval hoort. Ook werkt Cure op een aantal ‘hotspot-locaties’ samen met de gemeente en bewoners om tot een oplossing op lange termijn te komen, onder meer door goede communicatie.