Algemeen

Het Amsterdamse stadsbestuur heeft aangekondigd dat zij het noodlijdende Afval Energie Bedrijf (AEB) wil onderbrengen bij de Noord Hollandse afvalverwerker HVC. Maar de aandeelhouders van het goedlopende HVC staan niet bepaald te trappelen om de Amsterdamse problemen over te nemen.

Via de media moesten de aandeelhouders, hoofdzakelijk gemeenten uit Noord- en Zuid-Holand, vernemen dat Amsterdam AEB wil onderbrengen bij de HVC Groep, een grootschalige afvalverwerker in Noord-Holland. Volgens AT5 voelen raadsleden uit omliggende gemeenten zich overvallen door het nieuws. Piet Burgering, raadslid voor D66 in Heemskerk: “Bij een fusie en een huwelijk heb je twee partners nodig die alle twee willen, maar wij weten officiëel helemaal van niks, dus dat verraste ons wel ja.”

Willem Peters, fractievoorzitter van de lokale partij BAS uit Alkmaar is al helemaal niet te spreken over het plan. “Bij het AEB is het één grote puinhoop, ze krijgen de zaak niet op de rails, er gaan miljoenen doorheen. Om dan te zeggen, we gooien het over de schutting en de provincie lost het maar op, nee, daar zijn wij niet blij mee.”

HVC verwerkt op dit moment afval van vierenveertig gemeenten en zes waterschappen, en al die instanties zijn aandeelhouder. Amsterdam zou graag de 51ste partij worden. Maar voordat dat kan, moet er eerst toestemming komen van de banken die het AEB geld leenden.

Maar de aandeelhouders moeten natuurlijk zelf ook nog akkoord gaan. Peters: “HVC is een fantastisch bedrijf en schrijft zwarte cijfers. Daar hebben we hard voor moeten werken. Om die twee nu zo plotsklaps bij elkaar te stoppen, nee, daar zal nog heel wat water voor door het kanaal moeten.”

Ook Burgering is uiterst kritisch over een mogelijke overname, gezien de penibele financiële staat van AEB. “Het gaat over heel veel geld en het is niet de bedoeling dat wij de financiële risico’s er zomaar bij krijgen. Maar HVC is een prima bedrijf en als één bedrijf dit aankan, dan is HVC het wel. Maar we willen een aantal dingen zeker weten: wat zijn de financiële risico’s? Hoe zijn straks de verhoudingen als het gaat over de zeggenschap en wat zijn de plannen voor de toekomst?”

Volgens Frank Jan de Graaf, lector ondernemingsbestuur en leiderschap aan de Hogeschool van Amsterdam, is het privatiseren van AEB voor de korte termijn een heel goede oplossing. “Als je denkt dat je niet op korte termijn het lek boven tafel krijgt, dan moet je het zo snel mogelijk verkopen en zo snel mogelijk afstoten. Dat moet dan voor een lage prijs, maar dan is het probleem voor jou opgelost.”

Met de keuze van het stadsbestuur om niet te privatiseren, loopt de stad het risico dat het nog heel lang met een groot financieel tekort zit. Naar verluidt verdampt er dagelijks een half miljoen euro door de problemen bij het AEB. “Ze moeten zo snel mogelijk met een plan B komen, dat zowel ideologisch als financieel goed onderbouwd is”, aldus De Graaf.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven