Algemeen

Na een jaar verplichte sluiting is het terrein van Van Puijfelik Recycling BV in Oosterhout deze week weer opengesteld voor de reguliere bedrijfsactiviteiten. Medewerkers van de gemeente en ondersteunende diensten hebben de deuren ontgrendeld, de hekwerken verwijderd en de sleutels overgedragen aan Andries en Jaimy Van Puijfelik. De neven zetten hun bedrijf verder onder de naam Recycling Continue BV.

De douane in de haven van Antwerpen trof op 3 januari 2018 ongeveer veertig kilo cocaïne aan in de constructiebalken van een container, die afkomstig was van een bedrijf in Ecuador. Na het verwijderen van deze drugs werd 7,7 gram cocaïne in de container teruggeplaatst. Vervolgens is de container gevolgd door Nederlandse opsporingsambtenaren naar het terrein van Van Puijfelik Recycling BV.

Bij de doorzoeking van deze container in een loods op het terrein werd op 8 januari 2018, deze 7,7 gram aangetroffen. De Dienst Landelijke Recherche heeft dat op 25 februari 2018 in een bestuurlijke rapportage aan de burgemeester van Oosterhout gemeld. Op grond van artikel 13b van de Opiumwet bestuursdwang beslist hij dat het bedrijf voor twaalf maanden wordt gesloten.

Na de sluiting heeft de gemeente een aantal aanvullende maatregelen op het terrein genomen, vooral om het brandgevaar te verminderen. Zo kon de brandweer niet op het terrein komen. Langs de erfafscheiding is nu een vrij liggende strook van tien meter breed gerealiseerd ten behoeve van de brandweer. Die strook is ook in de vergunning opgenomen. Op het terrein werden tijdens de sluiting drie detectiecamera’s en negen brandmelders geplaatst. Er werden extra hekken gezet om het terrein goed af te sluiten.

Na sluiting is het terrein meerdere malen opengesteld voor potentiële kopers van kunststof en/of papier. Vanaf oktober 2018 is het terrein om de maand tijdelijk enkele uren opengesteld voor Van Puijfelik om schade aan terrein/materieel te voorkomen.

In een poging de sluiting ongedaan te maken heeft Van Puijfelik een zienswijze ingediend, die erop gericht was om het bedrijf open te houden. Na het beoordelen van de zienswijze heeft de burgemeester besloten dat er geen reden was om af te zien van sluiting en heeft hij het besluit op 11 mei 2019 verstuurd. Nadat de rechter in een (voorlopige) uitspraak op 26 juni 2018 heeft besloten het besluit in stand te laten, is het bedrijf op 17 juli 2018 gesloten.

Hierna heeft de Adviescommissie van de gemeente Oosterhout geadviseerd de bezwaren af te wijzen en heeft de burgemeester dit advies opgevolgd. Het bedrijf is vervolgens bij de rechtbank in beroep gegaan tegen de sluiting door de gemeente. De rechtbank heeft deze zaak behandeld op 16 mei 2019. De uitspraak wordt volgende maand verwacht.

“Het bedrijf heeft met de hele handel niets te maken gehad en wist er niets van af. Wij zijn niet de daders”, benadrukt Andries van Puijfelik. De ondernemers lieten eerder weten dat, mocht de rechter hen in het gelijk stellen, overwogen wordt een schadeclaim neer te leggen bij de gemeente.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven