Algemeen

Bijna alle gemeenten steunen de roep om statiegeld op plastic flesjes en blik. Zo’n 95 procent heeft zich inmiddels aangesloten bij de Statiegeldalliantie die hiervoor ijvert. De Statiegeldalliantie vraagt de regering concreet statiegeld in te voeren op zowel alle plastic flessen als blikjes voor dranken.

Volgens www.gemeente.nu stond de teller van aangesloten gemeenten begin 2018 nog op 72. Afgelopen zomer liep het aantal op naar 328 van de 380 gemeenten. Sinds het besluit om de industrie twee jaar uitstel te geven, meldden zich tientallen nieuwe gemeenten en organisaties aan, meldt de alliantie. Inmiddels zijn dus bijna alle lokale overheden aangesloten. Ook alle provincies en waterschappen en 190 Nederlandse bedrijven en organisaties rekenen zich tot lid van de club.

Eerder verklaarde staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) statiegeld op plastic flessen per 2021 in te voeren. Tenzij de betrokken bedrijven het plastic in zwerfafval met zeventig tot negentig procent zouden weten te reduceren en overgaan tot recyclen negentig procent van de plastic flessen. Over de blikjes in het zwerfafval sprak de regering zich niet uit.

Een regeling voor statiegeld op kleine plastic flessen kwam begin deze maand iets dichterbij. De staatssecretaris publiceerde in de Staatscourant het conceptbesluit voor de invoering daarvan. Daarbij wordt ook het doel van negentig procent recycling van alle plastic drankflessen verankerd. ‘Een mooie eerste stap in het wetgevingsproces,’ aldus de alliantie. Toch blijkt de regeling nog niet bevredigend, onder meer vanwege het ontbreken van innameverplichting voor winkels. ‘Dit zet de deur open om de invoering van statiegeld te frustreren.’

De oproep van de Statiegeldalliantie richt zich, naast statiegeld op plastic flessen, ook op blik als drankenverpakking, waarover in het conceptbesluit helemaal niets is te vinden. De gemeenten en andere aangesloten partijen herhalen hun oproep aan de regering, om statiegeld meteen in te voeren voor beide productgroepen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven