Ga naar hoofdinhoud

108 miljoen euro voor project dat van afval waterstof maakt

Foto: Shutterstock

Geen afval meer verbranden, maar er groene waterstof van produceren. Dat wil het van oorsprong Duitse energiebedrijf RWE doen met een nieuw project genaamd FUREC. Voor deze innovatie kreeg RWE een investering van 108 miljoen euro, vanuit het Europese Innovatiefonds.

Om van afval waterstof te maken, komen twee installaties in Limburg te staan. Een voorbehandelingsinstallatie wordt gebouwd in Zevenellen (Limburg). Hier gaat het bedrijf niet-recyclebaar vast huishoudelijk afval omzetten in vaste teruggewonnen brandstofpellets. De installatie zal ongeveer 700.000 ton huishoudelijk afval per jaar verwerken, waarvan ongeveer 50% van biogene oorsprong zal zijn (bijvoorbeeld textiel, papier). Een tweede installatie gaat naar industrieterrein Chemelot in Geleen. De grondstofpellets uit de voorbehandelingsinstallatie worden hier omgezet in waterstof. Deze fabriek zal naar verwachting 54.000 ton waterstof per jaar produceren. Door het gebruik van deze waterstof zal volgens RWE de industrie op Chemelot het aardgasverbruik met meer dan 280 miljoen kubieke meter per jaar kunnen verminderen.

600 miljoen nodig

Met de investering van 108 miljoen staan de installaties er nog niet. Er is een totale investering van meer dan 600 miljoen euro nodig om het hele project uit te voeren. Met het geld uit het innovatiefonds wordt nu eerst gewerkt aan het verkrijgen van de nodige toestemmingen en vergunningen. Daarnaast worden er contracten afgesloten met leveranciers voor de installaties, potentiële afnemers van waterstof en CO₂ en bedrijven die afval in geschikte hoeveelheden en kwaliteit leveren. Een definitief investeringsbesluit neemt RWE in 2024.

Foto: Furec/RWE

Limburg centrum circulaire economie

Roger Miesen, CEO van RWE Generation, nam de financieringsovereenkomst in ontvangst op de Financing Innovative Clean Tech Conference in Brussel, België. “Voor de chemische industrie biedt waterstof een groot potentieel om het productieproces van grondstoffen duurzamer te maken. Dit is waar ons project om de hoek komt kijken. Met FUREC faciliteren we de ontwikkeling van een centrum voor de circulaire economie in de provincie Limburg. Tegelijkertijd stellen we de chemische industrie in staat haar CO₂-uitstoot te verminderen. Dankzij FUREC kan Limburg als blauwdruk dienen voor andere locaties in Nederland en in Europa”, aldus Miesen.